Hoppa till innehåll

Bananpannkaka Lee deluxe

low carb, ca 15% kolhydrater, nyttig och god snabbmat, lika populär bland barnen som de vuxna

Fluffiga härliga bananpannkakor av en lite lyxigare karaktär. Goda att avnjuta varma som kalla, precis som de är eller med blåbär, andra frukter och bär, honung och valnötter eller vad du är sugen på, kanske glass eller grädde?

Ett perfekt mellanmål att ta med på utflykten eller till träningen, kall och precis som den är utan kladd.

För en matigare variant rekommenderar jag att äta dem med ost, en bit parma eller varför inte som min egen favorit – med ljummen leverpastej (tips: värm en bananpankaka, som legat i kylen, i en stekpanna med lock – lägg på ugnsbakad leverpastejen från start så att den värms upp samtidigt)

Ingredienser 📃

(ca n plättar/pannkakor)

  • Banan 285g (100% vikt) ca 2 stora eller 3 små.
  • Ägg 217g (75%) – ca 4 mediumägg
  • Chiafrön 15g (5%)
  • Kokosmjöl 18g (6%) (kan troligen bytas mot mandelmjöl eller kanske vanligt mjöl och kokosflingor, har inte testat)
  • Salt 2 krm (1/100g ägg)
  • Bikarbonat 4 krm (2/100g ägg) (kan ersättas med bakpulver)
  • Smör eller kokosolja att steka i (smör är helt klart godast enligt mig)
  • Smaksätt om du vill med..
  • Kanel och kardemumma – Kakao (funkar bra med blåbär till)
  • blåbär, blåbärssaft

Blanda 🥣

Det viktiga i mitt recept är att bananerna mosas för hand med en gaffel eller liknande – om man tar genvägen med en mixer blir smeten mycket vattnigare och flyter ut i pannan, vilket resulterar i mindre luftiga pannkakor.

  • Mosa bananerna till en hyffsat jämn smet, några mindre bitar är ok.
  • Rör ner äggen ordentligt.
  • Rör ner de torra ingredienserna.
  • Låt vila ca 5-10 minuter för att chiafröna ska kunna suga åt sig lite vätska.

Tillaga 🎨

Stek på medelvärme eller något under, bäst blir det om du använder ett lock* för att bikarbonaten ska få bästa effekt och göra plättarna/pannkakorna härligt luftiga. (*använd helst glaslock så att du ser när de är färdiga utan att släppa ut värmen)

Lagom storlek får du om du använder ca 0,75dl smet per plätt/pannkaka.

När plättarna har lyft och ser stabila ut (ca 2-5 minuter beroende på värme) och har fått färg på undersidan, vänd och stek ca 2-5 minuter till.

Ät direkt eller låt svalna något på ett fat. (jag tycker att de blir som bäst dagen efter, även om de är fantastiska direkt från pannan 😋)

Njut

Avnjut bananpannkakorna med ditt val av tillbehör.