Hoppa till innehåll

Chokladbollar / Chokladtoppar

Kanske de godaste 😊 chokladbollarna du kan göra (eller chokladtoppar, eller vilken form du nu känner för idag)

Enkelt, supergott och relativt nyttigt. Perfekt att ha stående i kylen när sötsuget, eller gäster, kommer förbi 🙂

25-30 stycken, Tid : ca 10-20 minuter + kylning 30. Kostnad ca 20-30kr.

Ingredienser 📃

(ca 25-30 bollar/toppar, man brukar vara nöjd efter ett par stycken. )

  • Dadlar 125g , ca 10st (färska)
  • Havregryn 115g , ca 3dl (40g/dl) (kravmärkt helst då det ofta har bättre textur än ”det billigaste”)
  • Kokosolja 75g , ca 0,75dl (kallpressad med smak)
  • Kakao 25g (ca 4 msk) + extra till garnering
  • Salt 0,5-1 krm (om dadlarna är mycket söta eller du ska ha likör i bör du ha 1 krm)
  • Vanilj 1 krm (om man vill)
  • Kaffe, 1-3 tsk (om man vill)
  • Flingsalt för garnering (om man vill; ta då lite mindre salt i ”smeten”)
  • Extra extra: Ett stänka av Likör/Rom/Whiskey kan höja smakerna, men var försiktig så det inte blir för starkt eller för blött, en tesked eller två kan räcka – smaken av choklad måste vara i fokus.

För uppläggning -Ta en flat tallrik eller fat och pudra ett tunt lager med kakao (jag brukar använda en tesil) – detta gör att chokladbollarna inte fastnar lika hårt på fatet och du får lite mer kakaosmak. Du ska även pudra ovanpå de färdiga bollarna/topparna så kasta inte silen i disken än  🙃

Blanda 🥣

  • Blanda de torra ingredienserna.
  • Använd dina händer för att mosa ihop nedan (bra idé att ha allt framme och öppnat innan du börjar knåda, själv brukar jag använda en hand för att blanda)
  • Klipp eller dra isär dadlarna och ta ut kärnorna, mosa ihop dem med de torra ingredienserna. (om man klipper i mindre bitar blir det något lättare att blanda, men kanske inte värt tiden).
  • (valfritt) Häll på kaffe och ev. likör. Mosa/blanda ”smeten”
  • Häll på kokosoljan och arbeta in den (är det varmt kan det lätt bli lite för rinnig smet, då kan man lägga till lite havre).
  • Smaka av (tänk på att lite extra kakaosmak tillkommer av pudringen)

Forma 🎨

  • Forma små bollar eller toppar (som kokostoppar) och lägg upp på det pudrade fatet.
  • Pudra ovansidan med kakao (överdriv om du gillar starkare chokladsmak)
  • Smula flingsalt om du vill (var försiktig med mängden, ett korn eller två räcker gott och väl per boll)
  • Ställ in fatet i kylen ca 30 minuter.

Njut ☕

Avnjut chokladbollarna/-topparna med en kopp kaffe, eller ett glas vatten, eller en god whiskey eller rom.